Je realno pričakovati, da bo novost, ki lahko pomembno upočasni napredovanje parkinsonove bolezni, zaživela v začetku leta 2024?

Je realno pričakovati, da bo novost, ki lahko pomembno upočasni napredovanje parkinsonove bolezni, zaživela v začetku leta 2024?

Parkinsonova bolezen, za alzheimerjevo boleznijo druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen možganov, se razvije zaradi postopnega propadanja možganskih celic v možganskem deblu. Vzrok za nastanek bolezni kljub vsem dognanjem sodobne medicine še vedno ni poznan, vendar bolezen nima več a priori usodnega predznaka. Sodobna medicina obolelim lahko pomaga z različnimi načini zdravljenja in s celostno obravnavo – siva lisa pa je še vedno obnovitvena rehabilitacija, za uvedbo katere si društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami Trepetlika skupaj z nevrološko stroko prizadeva že sedem let. Je realno pričakovati, da bo po nedavni spremembi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ta novost, ki lahko pomembno upočasni napredovanje parkinsonove bolezni, zaživela v začetku leta 2024?

Je realno pričakovati, da bo novost, ki lahko pomembno upočasni napredovanje parkinsonove bolezni, zaživela v začetku leta 2024?
Civilna družba vse pogosteje opravi delo, ki sicer spada v pristojnost zdravstvene politike – ker je treba pomagati bolnim. Ti namreč nimajo časa čakati na udejanjenje sistemskih premikov, saj so ti v zdravstvu zelo upočasnjeni. Slavko Stošicki o tem podrobneje spregovori v kontekstu prizadevanj za uvedbo obnovitvene rehabilitacije pri parkinsonovi bolezni. (Portret: Diana Zajec)

Vemo, da v slovenskem zdravstvu, ki kljub številnim kratkim stikom še vedno ostaja primerljivo z najrazvitejšimi, le počasi prihaja do sistemskih sprememb, čeprav so te nujne. Bolniki so ujeti v čakalnih vrstah, sistemsko povzročeni kratki stiki pa vse bolj opazno onemogočajo umeščanje najsodobnejših metod zdravljenja v vsakodnevno klinično prakso. To je opazno tudi na področju parkinsonove bolezni, kjer še vedno ni nacionalnega programa za obvladovanje teh obolenj, ki so v porastu – pa tudi skupinska obnovitvena rehabilitacija obolelim še vedno ni na voljo. Zato se ne kaže čuditi, da civilna družba vse pogosteje opravi delo, ki sicer spada v pristojnost zdravstvene politike – ker je treba pomagati bolnim, ki nimajo časa čakati na udejanjenje upočasnjenih sistemskih premikov. Slavko Stošicki, predsednik strokovnega sveta društva Trepetlika in parkinsonski bolnik, je o tovrstnih izzivih podrobneje spregovoril tako v pogovoru za Zdravstveniportal.si kot tudi v sklopu nedavne problemske okrogle mize, ki jo je omenjeno društvo pripravilo v Celju. 

Tako na podlagi dosedanjih izkustev kot tudi aktualnega dogajanja je v sklopu omenjenega dogodka Slavko Stošicki poudaril, da politični mlini očitno, kot vedno, meljejo svojo zgodbo, ki pa bi vendarle, po vseh pravno-normativnih uzusih, morala zaživeti v začetku prihodnjega leta. Istočasno pa se je zavzel za uresničitev v razpravi omenjenega razmisleka, na podlagi katerega naj bi resorno ministrstvo v prihodnje poskušalo zagotoviti dolgoročnejše financiranje združenj bolnikov. Ta namreč s svojimi programi in dejavnostmi, ki jih zagotavljajo obolelim in njihovim bližnjim, zapolnijo prenekatero luknjo v sistemu, ki bi sicer še poslabšala možnosti za ažurno in čim bolj celovito obravnavo bolnikov – vendar se morajo iz leta v leto potegovati za razpisana finančna sredstva. 

Spodbuden se zdi razmislek, na podlagi katerega naj bi resorno ministrstvo v prihodnje poskušalo zagotoviti dolgoročnejše financiranje združenj bolnikov. Ta namreč s svojimi programi in dejavnostmi, ki jih zagotavljajo obolelim in njihovim bližnjim, zapolnijo prenekatero luknjo v sistemu, ki bi sicer še poslabšala možnosti za ažurno in čim bolj celovito obravnavo bolnikov – vendar se morajo iz leta v leto potegovati za razpisana finančna sredstva. 

Kdaj program obnovitvene rehabilitacije za parkinsonike?

Če bo pristop tudi v resnici spremenjen, bodo društva lahko bistveno mirneje in še dosledneje udejanjala svojo vlogo, ki je vse prej kot nepomembna. Združenja bolnikov namreč, tako Slavko Stošicki, s številnimi programi in podporo obolelim ter njihovim svojcem, za katero v sistemu ni ne časa ne kadra, kaj šele denarja, opravljajo pomembno poslanstvo. In kje v tem kontekstu je program obnovitvene rehabilitacije, za uvedbo katerega si bolniki s parkinsonovo boleznijo prizadevajo že dolgih sedem let?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je doslej 35 od 105 držav prepoznalo pomen obnovitvene rehabilitacije, saj ta pripomore k upočasnitvi napredovanja parkinsonove bolezni. »Slovenija je na 28. mestu med državami z visokim indeksom človekovega razvoja, vendar pomena rehabilitacije pri parkinsonovi bolezni še nismo pripoznali. Razširjeni strokovni kolegij za nevrologijo je dal pozitivno mnenje programu za skupinsko obnovitveno rehabilitacijo, ki ga zdravstveni svet kasneje ni sprejel – zaradi banalnih ugotovitev, čaš da čas ni primeren in da ni strokovnih oseb, ki bi se poglobile v tovrstno dejavnost na področju parkinsonizma,« poudarja Slavko Stošicki. 

Glede financiranja pravi, da vzdržuje stalno komunikacijo z vlado o tem, »kako sfinancirati določena področja, med katerimi je tudi parkinsonizem, vendar določbe zakona o nevladnih organizacijah tega ne dovoljujejo. Zato si prizadevamo, da bi na ministrstvu za zdravje uredili sistem financiranja, kajti brez tega ne moremo izvajati programov, ki jih imamo.«

Čeprav se Slovenija uvršča na 28. mesto med državami z visokim indeksom človekovega razvoja, pomena rehabilitacije pri parkinsonovi bolezni pri nas še nismo pripoznali. Na papirju da, v praksi ne.

Ko sistem odpove ...

Predsednik strokovnega sveta Trepetlike je program obnovitvene rehabilitacije začrtal v sodelovanju z zdaj že pokojnim nevrologom prim. Dušanom Flisarjem. Danes je jasno, da je program treba obnoviti oziroma ga dopolniti, čeprav je, kot dodaja Stošicki, »pripravljen tako precizno, da omogoča usposobitev človeka s parkinsonovo boleznijo za samostojno življenje, za opravljanje tistih nalog, ki prinašajo upočasnjeno poslabševanje bolezni«.

V Sloveniji danes živi 10.500 parkinsonikov. »Če izhajamo iz podatkov, da bolezen v povprečju traja 30 let – med 55. in 85. letom, vendar zbolevajo tudi mlajši –, da je incidenca oziroma letna rast 4,1-odstotna in če vzamemo 5-odstotno obrestno mero, potem v treh desetletjih pridemo do prihranka v višini ene milijarde evrov. Pri tej številki je v resnici nerazumljivo, zakaj še nismo začeli s to rehabilitacijo,« poudarja Slavko Stošicki.

Sicer je res, da je bila parkinsonikom po končani državnozborski obravnavi v letu 2021 pripoznana upravičenost do rehabilitacije, »vendar politični mlini meljejo svojo zgodbo, zato naj bi program zaživel šele z januarjem 2024. Najnovejši podatki pa potrjujejo, da nimamo podzakonskih aktov, ki bi to omogočili. To pomeni, da ministrstvo za zdravje ni organiziralo delovne skupine za pripravo podzakonskih aktov, v kateri naj bi, kot pričakujemo, sodelovali tudi nevrologi in drugi strokovnjaki pa tudi predstavniki Trepetlike. Podzakonski akti so namreč osnova za začetek obnovitvene rehabilitacije.«

Program naj bi zaživel z januarjem 2024 – a najnovejši podatki potrjujejo, da še vedno ni podzakonskih aktov, ki bi to omogočili.

Pri Trepetliki pripravili tudi izhodišča za nacionalni program

Zdaj so torej na potezi uradne institucije, pri čemer pa velja izpostaviti, da civilna podkrepitev ogrodja zdravstvenega sistema, ki se na prenekateri ravni že pošteno maje, ni opazna le pri omenjenem programu, ampak tudi pri pripravi izhodišč za nacionalni program za obvladovanje parkinsonove bolezni. 

V teh izhodiščih so pri Trepetliki izpostavili tako problem čakalnih dob kot tudi »farmakološke podpore, ki je v Sloveniji, sicer z določenimi kratkimi stiki, dovolj dobra. Za specialistično zdravstveno obravnavo, ki bi omogočala celovito, poglobljeno obravnavo slehernega pacienta, ni dovolj ne denarja in ne časa, pa tudi organiziranost ni ustrezna. Za interdisciplinarno obravnavo, kakršna je zagotovljena v sklopu UKC Ljubljana, bi moralo biti poskrbljeno v vseh regijah. Razumem, da je zagotovitev tega lahko kadrovsko problematična, šibka – toda če si ne zadamo cilja, ne moremo napredovati. Opredelili smo tudi nefarmakološko zdravljenje in delovno terapijo, ki sta prav tako nepogrešljivi. Posebno pozornost pa smo posvetili izobraževanju in ozaveščanju, med drugim tudi glede problemov v domovih za starejše, kjer se premalo časa posveča bolnikom s parkinsonovo boleznijo, ki niso ustrezno oskrbovani,« našteva Slavko Stošicki.

Civilna podkrepitev ogrodja zdravstvenega sistema, ki se na prenekateri ravni že pošteno maje, ni opazna le pri omenjenem programu, ampak tudi pri pripravi izhodišč za nacionalni program za obvladovanje parkinsonove bolezni. 

 


Veliko je še kratkih stikov v sistemu, ki naj bi omogočil čim celovitejše obvladovanje tovrstnih obolenj. V društvu Trepetlika upajo, da jim bodo odločevalci na poti k odpravi teh ovir in sistemskih nedorečenosti prisluhnili, saj jim iz prve roke lahko povedo, kje in zakaj so nujne izboljšave – da bo breme te bolezni, pa naj bo o njem govora na individualni ali na družbeni ravni, čim manjše.

Podrobneje o tem Slavko Stošicki spregovori tudi v spodnjem video pogovoru.

Slavko Stošicki, bolnik s parkinsonovo boleznijo in predsednik strokovnega sveta društva Trepetlika

Slavko Stošicki obnovitvena rehabilitacija

»V 30 letih življenja s parkinsonovo boleznijo lahko s programom rehabilitacije pripomoremo k prihranku v višini milijarde evrov«

Program obnovitvene rehabilitacije za bolnike s parkinsonovo boleznijo je izjemnega pomena. Pravzaprav je, kar se tiče »papirologije«, pripravljeno že vse, čakate le še na začetek izvajanja v praksi. Pripravili ste vse izračune, celotno podlago za izvedbo tega programa, zdaj pa so na vrsti na ministrstvu za zdravje in na zavodu za zdravstveno zavarovanje. Kateri so nujni ukrepi, ki bodo omogočili zaživetje programa?

Obnovitvena rehabilitacija za bolnike s parkinsonovo boleznijo je bila umeščena v veljavno zakonodajo septembra 2021. V podlagah, ki smo jih pripravili, so opredeljeni tako klinična pot kot tudi vsi posamezni elementi, potrebni za izvedbo rehabilitacije. 

Še vedno menim, da nekateri ne priznavajo sodobnih pristopov za reševanje problematike parkinsonove bolezni, zato je nujno, da to rehabilitacijo uvedemo. Zdaj je na potezi ministrstvo za zdravje, ki mora pripraviti podzakonske akte. Pričakujem, da bodo v delovno skupino imenovali tako predstavnike društva Trepetlika kot tudi predstavnike stroke. 

Nenazadnje so se pred letom dni sestali vodilni nevrologi za parkinsonizem in potrdili, da je obnovitvena rehabilitacija nujno potrebna za podaljševanje določenega simptomatskega stanja, kajti bolezen se posledično razvija počasneje. 

V tem smislu smo pripravili vse izračune, kaj bi oziroma bo uvedba tega programa pomenila v Sloveniji in kakšni bodo prihranki v državnem proračunu.

Pred letom dni so vodilni nevrologi za parkinsonizem potrdili, da je obnovitvena rehabilitacija nujno potrebna za podaljševanje določenega simptomatskega stanja, kajti bolezen se posledično razvija počasneje. 

Podatki o tem, kako zelo se po zaslugi tega programa lahko izboljša kakovost življenja obolelih, so v resnici osupljivi. Zato bi vas prosila za nekaj ključnih številk in podatkov tako o tem, na kakšen način se izboljša kakovost življenja, kot, seveda, tudi o tem, kaj je oziroma bo na ta način prihranjeno tako obolelim in njihovim bližnjim kot tudi družbi.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je 35 držav že uvedlo sisteme obnovitvene rehabilitacije.

Ti programi imajo veliko prednosti, kajti bolniki se laže spopadajo z vsakodnevnimi problemi in tegobami, laže premagujejo simptome, pri čemer je zelo pomembno, da se z uvedbo fizioterapije in celostne obravnave naučijo ustrezne fizične vadbe. Pri tem tudi WHO poudarja pomen interdisciplinarne obravnave slehernega pacienta in posledično priprave ustreznega programa rehabilitacije.

Doslej je sisteme obnovitvene rehabilitacije uvedlo 35 držav. Ti programi imajo veliko prednosti, kajti bolniki se laže spopadajo z vsakodnevnimi problemi in tegobami.

Pri vseh programih pa, kadar gre za sistemsko sprejemanje in uvajanje, govorimo tudi o tako imenovani stroškovni učinkovitosti. Ta je v konkretnem primeru neizpodbitna.

Pri izračunih smo izhajali iz predpostavke, da imamo pri nas 10.000 bolnikov s parkinsonovo boleznijo in da program pripomore k petletnemu zamiku v 30-letnem obdobju, kolikor v povprečju traja življenje parkinsonovega bolnika od postavitve diagnoze do smrti. Zbrali smo podatke o stroških v štirih evropskih državah, ki potrjujejo, da strošek v prvem letu znaša 5000 evrov, v zadnji fazi bolezni pa tudi 90.000 evrov.

Z ustreznimi izračuni smo prišli do zaključka, da s programom rehabilitacije lahko v tem 30-letnem obdobju pripomoremo k prihranku v višini milijarde evrov.

S programom rehabilitacije lahko v tem 30-letnem obdobju pripomoremo k prihranku v višini milijarde evrov.

 

Portret Slavka Stošickega in video pogovor: Diana Zajec; simbolični fotografiji: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

obnovitvena rehabilitacija parkinsonova bolezen

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona