»Stavkajočim zdravnikom odzivanje vlade sporoča eno samo stvar: da ravnajo pravilno«

»Stavkajočim zdravnikom odzivanje vlade sporoča eno samo stvar: da ravnajo pravilno«

»Bolniki in zdravstveni delavci so naravni zavezniki, zato je pomembno, da družba ne dovoli politično motiviranega ščuvanja. Sicer se jutri ob bolezni ne bomo več mogli obrniti na nikogar za pomoč,« ob rob dogajanju v slovenski družbi, ki jo je že v začetku leta zaznamovala stavka zdravnikov, poudarja ena od profesoric na medicinski fakulteti, ki želi ostati anonimna. Anonimna zato, ker se na zdravnike v zadnjem obdobju na družbenih omrežjih pa tudi v družbi nasploh zliva verbalna gnojnica, ki ji v preteklosti ni mogoče najti primerjave. A zdravniki kljub temu vztrajajo pri stavki, ki se bo kmalu prevesila v tretji teden.

»Stavkajočim zdravnikom odzivanje vlade sporoča eno samo stvar: da ravnajo pravilno«

Zaradi stavke, ki ji še ni mogoče predvideti konca, so doslej v bolnišnicah opravili približno 30 odstotkov manj posegov; delež bolnikov, pri katerih so predvideni datum za nenujno zdravstveno storitev morali prestaviti zaradi stavke, je 10- do 20-odstotni. Če se bo stavka nadaljevala, se bodo razmere še poslabšale. Predstavniki sindikalne in vladne strani na svojih plečih nosijo enormno breme, kajti storitve, ki bodo v tem času umanjkale, se bodo iz nenujnih spremenile v nujne, vsaj nekatere med njimi. Po drugi strani pa bo prihodnjo sredo glavni stavkovni odbor sindikata Fides odločal o nadaljevanju stavke, morda celo o zaostritvi tovrstnega sindikalnega protesta zoper vlado. 

»Ščuvanje vlad proti zdravnikom je preizkušena avtoritarna metoda uničevanja zdravstva. Nazadnje je to uspelo venezuelskemu diktatorju Chavezu. Morebiti je tak tudi tokratni namen: da bi zdravstvo razpadlo, vladajoči pa bi ga sprivatizirali, kot so pred tem že slovensko gospodarstvo,« v kontekstu aktualnih razmer razmišlja profesorica na medicinski fakulteti, ki je pravzaprav ne čudi, da se je zanimanje za študij medicine v slovenskem prostoru opazno poslabšalo, istočasno pa temne perspektive, ki jih izrisujejo pospešeno slabšajoče se razmere za delo v javnem zdravstvu, spodbujajo zapuščanje poklica in odhajanje v tujino.

Ščuvanje vlad proti zdravnikom je preizkušena avtoritarna metoda uničevanja zdravstva. Nazadnje je to uspelo venezuelskemu diktatorju Chavezu. Morebiti je tak tudi tokratni namen: da bi zdravstvo razpadlo, vladajoči pa bi ga sprivatizirali, kot so pred tem že slovensko gospodarstvo. Toda bolniki in zdravstveni delavci so naravni zavezniki, zato je pomembno, da družba ne dovoli politično motiviranega ščuvanja. Sicer se jutri ob bolezni ne bomo več mogli obrniti na nikogar za pomoč.

Iz zapisa profesorice na medicinski fakulteti, ki v luči nedavnih dogodkov, stopnjevanja nestrpnosti in groženj zdravstvenemu osebju želi ostati anonimna.

Povezava na celotni zapis, ki so ga javnosti posredovali Mladi zdravniki Slovenije.

Resorna ministrica preverja stanje v kliničnem vsakdanu

In kaj aktualnemu dogajanju ob rob dodaja ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki se je danes sestala z direktorji javnih zdravstvenih zavodov – obeh univerzitetnih kliničnih centrov, splošnih bolnišnic ter ljubljanskega in mariborskega zdravstvenega doma? V dialogu z vodstvenimi predstavniki se je, kot je povedala po srečanju, prepričala, »da je za paciente kljub stavki dobro poskrbljeno in da je oskrba zagotovljena na strokovni in varni ravni«, skrbi pa jo morebitno zaostrovanje stavke, predvsem na rovaš napovedovanega umika soglasij za nadurno delo. 

Jasno je namreč, da bi tak ukrep pospešeno ohromil delovanje javnega zdravstva, bistveno bolj, kot je to zdaj mogoče občutiti na račun stavke. 

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je v dialogu z vodstvenimi predstavniki javno-zdravstvenih ustanov prepričala, da je za paciente kljub stavki dobro poskrbljeno in da je oskrba zagotovljena na strokovni in varni ravni – skrbi pa jo morebitno zaostrovanje stavke, predvsem na rovaš napovedovanega umika soglasij za nadurno delo. 

»Razmere se morajo spremeniti, od tega ne bomo odstopili«

»Verjamem, da obstaja velika bojazen zaradi preklica soglasij za nadurno delo. V tem trenutku lahko rečem le, da zdravniki še nismo izkoristili vsega, kar omogočajo stavkovna pravila. Jasno pa je, da želimo in hočemo, da stavka pokaže našo stisko, stisko vseh, ki delamo v javnem zdravstvu – in tudi iskreno željo za ureditev razmer v zdravstvu, ki je podcenjeno. Vlada pa kljub hvalisanju, da bo zdravstvo njena prioriteta, doslej ni naredila prav nič. Bodimo jasni: zdravniki smo pri prizadevanjih za izboljšanje razmer odgovorni za vse, od medicinske sestre pa do administratorke, za prav vse, ki skrbijo za obolele. In te razmere se morajo spremeniti, od tega ne bomo odstopili,« je za Zdravstveniportal.si povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Tako se zdaj stavkajoči zdravniki, javno izražanemu ogorčenju navkljub, približujejo že tretjemu tednu stavke. 

Verjamem, da obstaja velika bojazen zaradi preklica soglasij za nadurno delo. V tem trenutku lahko rečem le, da zdravniki še nismo izkoristili vsega, kar omogočajo stavkovna pravila. Jasno pa je, da želimo in hočemo, da stavka pokaže našo stisko, stisko vseh, ki delamo v javnem zdravstvu – in tudi iskreno željo za ureditev razmer v zdravstvu, ki je podcenjeno.

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides

Nadaljevanje pogajanj v ponedeljek, v sredo odločanje o zaostritvi stavke ...

»To, kar se trenutno dogaja v slovenski družbi, zdravnikov ne bo odvrnilo od stavke, s katero zahtevamo uresničitev že podpisanih in na vladi potrjenih zavez pa tudi ukrepanje, ki bo pomagalo ohraniti čim kakovostnejše javno zdravstvo. Vladna stran doslej ni naredila nič, vrstijo se le poskusi blatenja zdravnikov. Toda zdravnikom takšno odzivanje vlade sporoča eno samo stvar: da ravnajo pravilno,« je prepričan Damjan Polh.

Vladna pogajalska skupina se zaradi začetka pogajanj o plačnem stebru zdravstva s sindikatom Fides danes ni sestala. Stavkajoči zdravniki so to odločitev razumeli kot umik vlade iz pogajanj o stavkovnih zahtevah, vendar jim je vladna stran poslala vabilo na nadaljevanje pogajanj v ponedeljek, na katerih pa se zdravniki, tako Damjan Polh, ne nameravajo več pogovarjati brez odvetnika. Ob tem pa predsednik Fidesa dodaja, da resnično ne razume resorne ministrice, ki skupaj z vodstvi zdravstvenih zavodov preigrava scenarije, s katerimi naj bi pomagali organizirati delo ob morebitni zaostritvi stavke – kot da bi pričakovali nadaljevanje in ne konec stavke.

To, kar se trenutno dogaja v slovenski družbi, zdravnikov ne bo odvrnilo od stavke, s katero zahtevamo uresničitev že podpisanih in na vladi potrjenih zavez pa tudi ukrepanje, ki bo pomagalo ohraniti čim kakovostnejše javno zdravstvo. Vladna stran doslej ni naredila nič, vrstijo se le poskusi blatenja zdravnikov. 


Da sta ureditev razmer in optimizacija delovnih pogojev za čim bolj nemoteno delovanje javnega zdravstva nuja, je jasno. Že dolgo. Jasno je tudi, da zdravniška stavka vseh nakopičenih težav – te so pri nas poskušali sanirati že ničkolikokrat, a nikoli uspešno – ne more rešiti, lahko pa nanje opozori. In kakršenkoli že bo razplet tega protesta, je jasno, da ta zadoščenja ne bo prinesel nikomur, še najmanj pacientom. Zato je bistveno, da se sindikalno-vladni duel čim prej konča, pri čemer ne velja pozabiti, da veliko zdravnikov danes opravlja bistveno več dela, kot jim ga »dovoljujejo« stavkovna pravila. Nekateri so se stavki odrekli. Mnogi se od stavke distancirajo. Vsem pa je skupno eno: za bolnike želijo skrbeti v bistveno drugačnem miljeju, primerljivem z razmerami v razvitih državah – kajti v Sloveniji je pri zdesetkanih ekipah in nemogočih logističnih razmerah skrb za kakovost in varnost pri zdravljenju na nenehni preizkušnji. 

stavka zdravnikov

Simbolične fotografije: iStock 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

stavka zdravnikov pogajanja

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona