Demenca in preprečevanje srčno-žilnih obolenj: kar je dobro za srce, je dobro tudi za možgane

Demenca in preprečevanje srčno-žilnih obolenj: kar je dobro za srce, je dobro tudi za možgane

Kako dragoceno je zdravje, se človek zave šele, ko zboli. Ko resno zboli. Ko zboli kljub temu, da bi, glede na nedvoumne izsledke nepregledne množice raziskav, z (bolj) zdravim načinom življenja bolezen z veliko verjetnostjo lahko preprečil, vsaj začasno. In to velja tako rekoč za vse sodobne bolezni, za kronična obolenja, ki nastanejo kot preplet različnih dejavnikov, od dednega vpliva do okoljskih danosti pa tudi razvad, ki jih človek vtke v svoje življenje in njegov utrip z vse hitrejšim vsakodnevnim taktom in vedno večjimi obremenitvami. Posledice so predvidljive. Naj tokrat omenimo le dva sklopa obolenj, ki vse izraziteje bremenita sodobno civilizacijo: srčno-žilne bolezni in alzheimerjeva bolezen kot najpogostejša oblika demence.

Demenca in preprečevanje srčno-žilnih obolenj: kar je dobro za srce, je dobro tudi za možgane
V sklopu članka objavljamo video pogovor s Štefanijo Lukič Zlobec, predsednico slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki je na področju destigmatizacije demence doseglo bistvene premike ter prizadevanja usmerilo v skrb za obolele in njihove bližnje.

»Kar je dobro za srce, je dobro tudi za možgane,« poudarja naša sogovornica Štefanija Lukič Zlobec, predsednica slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija. Pogovor z njo objavljamo ob simboličnem stičišču dveh dogajanj: izteku meseca, posvečenega alzheimerjevi bolezni, ter ob svetovnem dnevu srca (29. september) – zato, ker imajo navidezno zelo raznolika obolenja veliko skupnih točk. Tri obolenja – sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in kronična ledvična bolezen –, ki so tesno povezana z večjim tveganjem za nastanek hudih srčno-žilnih zapletov, so namreč tudi med glavnimi dejavniki tveganja za nastanek alzheimerjeve bolezni oziroma demence. Vsem omenjenim boleznim pa je skupno tudi to, da bi jih v dobršni meri lahko preprečili ali vsaj za dolgo zamaknili njihov nastanek. 

Recept je preprost, že dolgo poznan. Toda to tako imenovano mantro zdravega načina življenja, po kateri naj bi se veliko gibali, skrbeli za ohranjanje priporočene telesne teže, zaužili dovolj sadja in zelenjave ter se izogibali razvadam, ki dokazano uničujejo zdravje, sodobni človek pogosto presliši. Iz različnih, včasih tudi opravičljivih razlogov, če pomislimo na vsakdan, prežet z delovnimi obremenitvami in stresom, povsem drugačnim kot pred nekaj desetletji. V take okoliščine, ki narekujejo vsakodnevni ritem sodobnega človeka, je včasih težko vtkati skrb zase, čeprav je ta vitalnega pomena.

Zato skrb za zdravje, pa naj se zdi še tako samoumevna, nemalokrat ostaja preslišana in odložena na čas, ko se bomo utegnili posvečati sebi – vendar ta čas v mnogih primerih (p)ostane zamujena priložnost. Kajti ko pride bolezen, pa naj bo to infarkt, srčno popuščanje ali demenca, poti nazaj ni. Takrat nastopi čas za tako imenovano sekundarno ter terciarno preventivo, ko je kljub že postavljeni diagnozi s trdno voljo, ki gre vštric s predpisanim zdravljenjem, vendarle še mogoče upočasnjevati napredek bolezni. 

Skrb za zdravje, pa naj se zdi še tako samoumevna, nemalokrat ostaja preslišana in odložena na čas, ko se bomo utegnili posvečati sebi – vendar ta čas v mnogih primerih (p)ostane zamujena priložnost.

Ne le skrb za srce in možgane, ampak za vse organe

Srce iz dneva v dan prečrpa ogromno krvi, približno pet litrov na minuto, v vsem življenju za manjše jezero. Že samo ta podatek je zadosten razlog za vsaj približno predstavo o tem, kako zelo pomembno je skrbeti za zdravje tega mišičastega organa – in podobno velja tudi za vse druge organe, ki nam, v sinhronem (so)delovanju, omogočajo življenje.

Po drugi strani pa je znano, kako nepredstavljive razsežnosti dobivajo tihe epidemije današnjega časa. Kako velika je zbolevnost izrazito starajoče se populacije, kajti na Slovenskem je demografska piramida že dolgo prekucnjena na glavo.

Tako je danes pričakovana življenjska doba nekoga, ki živi s sladkorno boleznijo, šest let krajša kot pri vrstniku, ki nima te bolezni; če pa so, denimo, zapleti zaradi sladkorne bolezni že povzročili srčni infarkt, pa se življenjska doba obolelega praviloma skrajša kar za 12 let. Bolezni srca in žilja ostajajo glavni krivec za prezgodnje umiranje – kljub temu, da bi bilo kar 80 odstotkov teh smrti mogoče preprečiti, s pravočasno spremembo načina življenja in z rednim, doslednim preverjanjem parametrov, ki najbolje orišejo zdravstveno sliko posameznika.

Ali če pogledamo demenco, ki se prav tako uvršča med največje probleme sodobne družbe, pa naj bo to z vidika zdravja in zdravstva, sociale ali financ. Breme je enormno, kajti za vsakega bolnika z demenco skrbijo najmanj trije družinski člani, ki se jim življenje posledično izrazito spremeni in sčasoma začnejo zbolevati tudi sami. Pri nas pa, kot je znano, še vedno ni ustrezne podpore za domačo oskrbo obolelih z demenco, čeprav bi bila ta več kot nujna. Stiske so ogromne in se bodo v prihodnje le še povečevale, kajti po zdajšnjih ocenah naj bi se breme demence v prihodnjih 25 letih podvojilo.

Srce iz dneva v dan prečrpa ogromno krvi, približno pet litrov na minuto, v vsem življenju za manjše jezero. Že samo ta podatek je zadosten razlog za vsaj približno predstavo o tem, kako zelo pomembno je skrbeti za zdravje tega mišičastega organa – in podobno velja tudi za vse druge organe, ki nam, v sinhronem (so)delovanju, omogočajo življenje.

O tem, zakaj je ključnega pomena preventiva, ki bi morala biti vtkana v življenje vseh nas, v vseh življenjskih obdobjih, tako v času, ko smo zdravi, kot tudi potem, ko nam življenje zaznamuje bolezen, Štefanija Lukič Zlobec govori že dolgo. Pomaga pri odstranjevanju stigme, ki še vedno zaznamuje demenco, a zagotovo ne več tako izrazito kot še donedavnega. In tudi v tokratnem pogovoru za Zdravstveniportal.si Štefanija Lukič Zlobec opozarja predvsem na nujnost podpore obolelim oziroma njihovim bližnjim pri negi na domu, kajti tovrstne pomoči pri tako hudi bolezni, kot je demenca, preprosto ni dovolj. 

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija

Štefanija Lukič Zlobec

»Pri demenci največjo ceno plačujejo svojci, ki za obolelega skrbijo 24 ur na dan, leta in leta«

Demenca je izjemno težka bolezen. Odtisa ne pušča le na obolelih, ki se sčasoma svojih težav sploh ne zavedajo, ampak tudi ali predvsem na njihovih svojcih. Kako pomagati obojim, kaj je tisto, kar jih v tem času in v aktualnih razmerah, ki vplivajo na delovanje zdravstva, najbolj »rešuje«?

Moram reči, da je demenca res zelo huda bolezen in da največjo ceno res plačujejo svojci, ki za obolelega skrbijo 24 ur na dan, leta in leta. Bolezen traja dolgo, včasih tudi 20 let. Bolnik hitro postane nesamostojen, zato morda vedno biti nekdo doma, niti v trgovino ni mogoče oditi po osnovne stvari – in to je tisto, kar življenje svojcev naredi zelo, zelo naporno.

Glavna naloga Spominčice je že od začetka pomoč svojcem, s številnimi aktivnostmi. Imamo tudi svetovalni telefon, moram pa reči, da je za mnoge svojce zelo težko sploh spregovoriti o tej bolezni in o stiskah, ki jih povzroča.

Kot poudarjamo in kot vedno znova slišimo od svojcev, je pri demenci najpomembneje, da to danost sprejmemo. Ko to enkrat sprejmeš – in to velja tako za bolnika kot za svojca –, je veliko lažje. A zelo pogosto se zgodi, da svojci za to potrebujejo veliko časa, kajti demenca je res nenavadna bolezen, težko jo je prepoznati, oboleli se spreminja počasi, toda z leti pred teboj stoji povsem drug človek, čeprav fizično isti. Spreminja se značaj, spreminjata se način govora, način obnašanja.

Ob tem pa moram poudariti, da človek z demenco, ne glede na to, kako ga bolezen spremeni, do konca čuti. To se dolgo ni vedelo. Ljudje z demenco čutijo, zato moramo biti do njih res prijazni, potrpežljivi, preusmerjati moramo pogovore in se jim približati – kajti oni se nam ne morejo. Ko to veš in obvladaš, je življenje s takim človekom mnogo lažje. Sicer je še vedno težko, toda ko enkrat osvojiš osnovo komunikacije, sporazumevanja, vse postane bistveno lažje. In to pri Spominčici ves čas poudarjamo.

Demenca je res nenavadna bolezen, težko jo je prepoznati, oboleli se spreminja počasi, toda z leti pred teboj stoji povsem drug človek, čeprav fizično isti. Toda ne glede na to, kako ga bolezen spremeni, človek z demenco do konca čuti.

Pri ozaveščanju o specifiki te bolezni ste prav pri Spominčici pripomogli k tako rekoč tektonskim premikom v naši družbi, pa vendarle tako društvo in medicinska stroka kot, seveda, tudi oboleli in njihovi svojci ostajajo pred številnimi izzivi. Bi morda na katere od njih posebej opozorili?

Očitno smo na področju ozaveščanja in zmanjševanja stigme res naredili pomembne premike, toda najšibkejše področje, na katerem je bilo narejenega premalo, je pomoč oziroma oskrba na domu. Glede tega prejemamo številne klice svojcev. 

Zato upamo, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi zaživel – in to na tak način, da bo zagotovljena pomoč, kakršno bolniki z demenco in svojci potrebujejo. K družini, v kateri ima nekdo demenco, mora praviloma vedno priti ena in ista oseba ter ostati dlje. Tako ureditev imajo v marsikateri državi, kajti če tovrstna pomoč ni organizirana na način, ki ga bolnik sprejme, nisi naredil nič. 

Na tem področju smo dosegli najmanj napredka, zato si bo Spominčica prizadevala za izboljšanje tovrstne oskrbe.

K družini, v kateri ima nekdo demenco, mora praviloma vedno priti ena in ista oseba ter ostati dlje. Tako ureditev imajo v marsikateri državi, kajti če tovrstna pomoč ni organizirana na način, ki ga bolnik sprejme, nisi naredil nič. Na tem področju smo dosegli najmanj napredka.

Po drugi strani pa ste že pred časom opozorili – in še vedno opozarjate – na določene anomalije, na različne poskuse, ki ogrožajo varnost obolelih in njihovih bližnjih.

Dogaja se marsikaj, o tem slišimo veliko. Svojci pridejo k nam, nas pokličejo, nam povedo – zato si prizadevamo, da bi se tudi te anomalije zmanjšale. To želimo doseči na pozitiven način, zato na to opozarjamo – kajti če kritiziraš, nisi naredil nič.

Oskrbo v domovih za starejše lahko celo pohvalim, kajti v marsikaterem domu so v zadnjih letih dosegli velik napredek, imajo bolj odprte oddelke, dan je prilagojen osebam z demenco. 

Medtem ko na tržišče dolgo ni prišlo nobeno boljše zdravilo za demenco, pa je pri obravnavi bolnika z demenco prišlo do bistvenega napredka. Danes je na podlagi študij znano, da se je obolelim z demenco treba približati, nakar lahko počnejo marsikaj – a s tem se morajo ukvarjati osebe, ki imajo tovrstno znanje. Takšen pristop priporočamo tudi svojcem, ki doma skrbijo za obolelega – na spletni strani Spominčice so razne vaje, opozarjamo na mnoge stvari, ki jih ljudje zmorejo kljub demenci.

In čeprav danes govorimo o pomembnem napredku, se moramo zavedati, da 90 odstotkov ljudi z demenco živi doma – in zanje je v tem smislu pravzaprav najslabše oziroma najmanj poskrbljeno.

Čeprav danes govorimo o pomembnem napredku, se moramo zavedati, da 90 odstotkov ljudi z demenco živi doma – in zanje je v tem smislu pravzaprav najslabše oziroma najmanj poskrbljeno.

Verjetno bo k izboljšanju tega, vsaj upamo tako, pripomogla tudi strategija obvladovanja demence.

Absolutno. Zelo smo veseli, da je bila strategija po nekaj letih junija vendarle sprejeta – imajo pa skoraj v vseh državah težave s to strategijo, preden jo sprejmejo. 

V strategiji je zapisanih deset ciljev, za katere si bomo prizadevali, da bodo izpolnjeni in da bo tako bolje poskrbljeno tako za osebe z demenco kot za njihove svojce, ki nimajo nobenega statusa. To delo v večini primerov brezplačno opravljajo ženske, ki so posledično bolj izčrpane in zbolevajo. Demenca je pri ženskah bistveno pogostejša kot pri moških, kar pomeni, da smo ženske dvakrat »na udaru«.

Svojci obolelih z demenco pri nas nimajo nobenega statusa. To delo v večini primerov brezplačno opravljajo ženske, ki so posledično bolj izčrpane in zbolevajo. Demenca je pri ženskah bistveno pogostejša kot pri moških, kar pomeni, da smo ženske dvakrat »na udaru«.

In v tem kontekstu pravzaprav nikoli ni odveč opozoriti, spomniti na to, da je mogoče doseči veliko, če se pravočasno usmerimo v preprečevanje dejavnikov tveganja in s tem upočasnimo ali morda tudi preprečimo razvoj demence.

Absolutno. Letošnja kampanja svetovne alzheimerjeve organizacije sporoča: nikoli ni prezgodaj in nikoli prepozno za zmanjšanje tveganja za demenco. Velik poudarek je na preventivi, s katero lahko bolezen zamaknemo za več let. Skrbeti moramo tudi za svoje zdravje, kajti kar je dobro za srce, je dobro tudi za možgane. Z zdravim načinom življenja lahko veliko naredimo tudi sami.

Če pa ta bolezen vendarle pride v družino, je pomembno, da ta družina v sklopu postdiagnostične podpore dobi čim več informacij. Danes je sicer na voljo veliko informacij, vendar svojci potrebujejo veliko časa, preden to odkrijejo. Hitreje tega preprosto ne zmorejo, kajti stiska, v kateri se znajde celotna družina, je prevelika.

Nikoli ni prezgodaj in nikoli prepozno za zmanjšanje tveganja za demenco. S preventivo lahko bolezen zamaknemo za več let.

 


Jasno je, da bo tudi Slovenija morala spoznati, da so nujni takojšnji ukrepi, kajti ne gre za problem posameznikov, ampak družbe kot celote. Oziroma, kot v razvitih državah izpostavljajo že dolga leta: vsak evro, vložen v preventivo in s tem v boljše zdravje prebivalstva, se povrne z velikimi obrestmi. Pri nas so okoliščine precej bolj zapletene, kajti evri se izgubljajo na poti do pacienta, tistega, ki čaka na diagnozo oziroma na začetek zdravljenja – čakajočih bolnikov pa je danes toliko, da se v tej množici misel na preventivo zdi nepomembna. A še zdaleč ni tako. Premiki so nujni, na vseh ravneh, od preventive do kurative.

preprečevanje demence in srčno-žilnih bolezni

Video pogovor in portret Štefanije Lukič Zlobec: Diana Zajec; simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani



Značke

Možgani in srce - preventiva

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona