Rak materničnega vratu, ki je bil še pred nekaj desetletji drugi najpogostejši rak med Slovenkami, danes postaja vse redkejša bolezen

Rak materničnega vratu, ki je bil še pred nekaj desetletji drugi najpogostejši rak med Slovenkami, danes postaja vse redkejša bolezen

Če je bilo v Sloveniji še pred približno tremi desetletji odkrivanje raka materničnega vratu pozno in izidi zdravljenja posledično bistveno slabši, pa je rezultat celovitega prepleta učinkovitih preventivnih prijemov, ki so se zvrstili v zadnjih dveh desetletjih, danes bistveno drugačen. Nekdaj drugi najpogostejši rak pri ženskah, ki so ga v visokem deležu odkrili šele, ko je bolezen že napredovala, danes postaja vedno redkejše bolezensko breme, predvsem pa prva rakava bolezen, ki jo je mogoče preprečiti tudi s cepljenjem. Ob tokratnem evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu (RMV), ki se začenja danes, se Slovenija lahko ponaša z res dobrimi rezultati.

Rak materničnega vratu, ki je bil še pred nekaj desetletji drugi najpogostejši rak med Slovenkami, danes postaja vse redkejša bolezen

Po zaslugi presejalnega programa Zora, ki pri nas že 21. leto omogoča zgodnje odkritje predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu, ki so posledica okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), se Sloveniji že nekaj časa obeta, da utegne doseči še donedavnega nepredstavljivi cilj: odpravo raka materničnega vratu. K temu lahko pripomore sinhrono delovanje trojega – visoke udeležbe v programu Zora (nad 70 odstotkov), takojšnjega in učinkovitega zdravljenja odkritih predrakavih in rakavih sprememb (več kot 90-odstotni delež) ter učinkovite zaščite pred okužbo s HPV, ki jo je danes mogoče zagotoviti s cepljenjem najstnikov v času, ko ti še niso spolno aktivni. 

V praksi se, kar se tiče omenjene trojice ukrepov, še vedno najbolj zatika pri odločanju za zaščito s cepljenjem, pri čemer je Slovenija še daleč od začrtanega 90-odstotnega deleža precepljenosti. V tem smislu je jasno, da starši šestošolk in šestošolcev, za katere je to cepljenje priporočeno in tudi zagotovljeno, ni pa obvezno, potrebujejo verodostojne, strokovne, a tudi vsakomur razumljive informacije. Informacije, ki bi morale zagotoviti odgovore na pogosta samospraševanja staršev o tem, zakaj s to odločitvijo lahko svojemu otroku kasneje v življenju zagotovijo pomembno in učinkovito zaščito, pred številnimi spolno prenosljivimi okužbami in raki.

Slovenija se vztrajno približuje skorajda nepredstavljivemu cilju: izkoreninjenju raka materničnega vratu. K temu lahko pripomore sinhrono delovanje trojega – visoke udeležbe v programu Zora (nad 70 odstotkov), takojšnjega in učinkovitega zdravljenja odkritih predrakavih in rakavih sprememb (več kot 90-odstotni delež) ter učinkovite zaščite pred okužbo s HPV, ki jo je danes mogoče zagotoviti s cepljenjem najstnikov v času, ko ti še niso spolno aktivni. Dva cilja sta že dosežena, na poti do tretjega pa je videti še nemalo ovinkov.

Z vsemi močmi proti RMV 

Pri nas v zadnjih letih še vedno vsako leto pri približno 1500 ženskah odkrijejo predrakave spremembe visoke stopnje. Za rakom materničnega vratu zboli od 100 do 120 žensk, ne glede na zmanjšani delež zbolevnosti pa to rakavo obolenje v Sloveniji še vedno vsako leto v povprečju ugasne 40 življenj.

Po drugi strani pa so izjemno spodbudni podatki o pregledanosti žensk, ki jim izbrani ginekolog med preventivnim pregledom odvzame bris materničnega vratu, na podlagi katerega je mogoče v zelo zgodnji fazi odkriti vznik onkološkega obolenja. Ta preiskava omogoča tudi res zgodnji začetek zdravljenja – ženskam v sklopu programa Zora namreč raka materničnega vratu odkrijejo (v povprečju) devet let prej kot pri posameznicah, ki se tovrstnih preventivnih pregledov ne udeležujejo.

Pri nas v zadnjih letih še vedno vsako leto pri približno 1500 ženskah odkrijejo predrakave spremembe visoke stopnje, medtem ko za rakom materničnega vratu zboli »le« od 100 do 120 žensk. To rakavo obolenje vsako leto v Sloveniji v povprečju ugasne 40 življenj.

V zadnjih treh letih dosežena največja pregledanost žensk

V zadnjih treh letih je bila pri nas po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana v sklopu programa Zora dosežena doslej največja pregledanost žensk med 20. in 64. letom starosti. Najbolj redno se tovrstnih pregledov udeležujejo mlade ženske, stare od 20 do 24 let, najmanj redno pa na preglede, ki jih je treba opraviti enkrat na tri leta, prihajajo ženske v starosti od 55 do 64 let.

Toda vodja programa Zora doc. dr. Urška Ivanuš z Onkološkega inštituta Ljubljana ob tem poudarja, kako pomembno je, da se teh pregledov redno udeležujejo vse ženske, ki prejmejo vabilo na pregled: »Če so presejalni izvidi do 64. leta starosti negativni, potem je verjetnost, da boste zboleli za rakom materničnega vratu, zelo majhna. Nadaljnji pregledi niso več nujni. Pred tem pa nikar ne odnehajte s pregledi! Zakaj? Zato, ker se po zaslugi pravočasnega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb rak sploh ne razvije.« 

Če so presejalni izvidi do 64. leta starosti negativni, potem je verjetnost, da boste zboleli za rakom materničnega vratu, zelo majhna. Nadaljnji pregledi niso več nujni. Pred tem pa nikar ne odnehajte s pregledi! Zakaj? Zato, ker se po zaslugi pravočasnega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb rak sploh ne razvije.

doc. dr. Urška Ivanuš, vodja programa Zora

Program Zora tudi na mednarodni ravni vzorčni primer dobre prakse

Če v sklopu programa Zora odkrijejo RMV v začetnem stadiju, je ta zelo dobro ozdravljiv, kakovost življenja pa je po zdravljenju, ki je v tem primeru bistveno manj invazivno, neprimerljivo boljša kot takrat, ko se z zdravljenjem raka začne šele, ko se je ta že razširil. 

Takšnih primerov je k sreči vedno manj, učinkovitost programa Zora pa je bila prepoznana in pripoznana tudi na mednarodni ravni. Program je bil kot vzorčni primer dobre prakse predstavljen pred poldrugim mesecem na konferenci v Talinu, Sloveniji pa pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) že nekaj časa napovedujejo, da bi utegnila biti med prvimi, ki jim bo uspelo izkoreniniti to rakavo bolezen.

Učinkovitost programa Zora je bila prepoznana in pripoznana tudi na mednarodni ravni. Program je bil kot vzorčni primer dobre prakse predstavljen pred poldrugim mesecem na konferenci v Talinu.

rak materničnega vratu izkoreninjenje

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

rak materničnega vratu cepljenje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona