Novi koronavirus: kaj sledi zaprtju prve osnovne šole in odločitvi, da se meja z Italijo ne zapre

Novi koronavirus: kaj sledi zaprtju prve osnovne šole in odločitvi, da se meja z Italijo ne zapre

Vlada je sinoči sprejela odločitev, da v sklopu obvladovanja novega koronavirusa meje z Italijo ne bo zaprla, ampak zgolj omejila možnost prehodov čez mejo – je pa, denimo, vsem potnikom, ki prihajajo iz Italije, vstop v državo danes prepovedala Avstralija. Pri nas bo na meji s sosednjo državo po novem delovalo šest prehodov oziroma tako imenovanih kontrolnih točk: Rateče, Robič, Vrtojba, Škofije, Krvavi potok in Fernetiči, vse ostale mejne prehode bodo zaprli; sklep o tem začne veljati danes, začetek izvajanja pa je predviden (šele) v roku petih dni. Tranzitni promet iz Italije se bo odvijal nemoteno. Zaradi okužbe, ki so jo potrdili pri eni od učiteljic v Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku, je šola do nadaljnjega zaprta. V UKC Ljubljana je trenutno s koronavirusom SARS-CoV-2 okuženih pet zaposlenih (v glavnem gre za vodstveni kader) na ginekološki kliniki, eden na stomatološki kliniki, v preverjanju pa je tudi vzorec odvzetega brisa zaposlenemu na nevrološki kliniki. Izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih programov je do nadaljnjega ukinjeno, kader bodo prerazporedili oziroma preusmerili v preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Novi koronavirus: kaj sledi zaprtju prve osnovne šole in odločitvi, da se meja z Italijo ne zapre
Trg Evropa, skupni trg Gorice in Nove Gorice

Povezava na izredne novice

Ker so razmere, povezane s širjenjem novega koronavirusa v Sloveniji, vse bolj kompleksne in zaostrene ter zahtevajo pospešeno sprejemanje ukrepov, tudi tistih, ki jih doslej ni bilo, je minister za zdravje Aleš Šabeder danes pisal obema predsednikoma vlade, odhajajočemu Marjanu Šarcu in prihajajočemu Janezu Janši, naj koordinacijo in vodenje tega dogajanja, ki presega pristojnosti ministrstva za zdravje, nemudoma prevzame vlada. Na Šarčevo prošnjo je koordinacijo ukrepanja prevzel poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki pravi, da se je odločil za štabno obliko vodenja – kljub temu, da državni načrt ukrepanja, ki sicer pride v poštev v primeru izrednih razmer, ni bil aktiviran.

Srečko Šestan
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite

Slovenska vlada se je torej sinoči odločila, da meje z Italijo do nadaljnjega ne zapre, čeprav je premier v odhodu včeraj po tviterju posredoval drugačno sporočilo. 

Tvit Marjana Šarca o zaprtju meje
Včerajšnji tvit Marjana Šarca, predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, o tem, da je ministrstvoma za zdravje in za notranje zadeve naročil zaprtje meje z Italijo po zgledu Avstrije
Sklep
Sklep o izvajanju kontrole vstopa na meji med Slovenijo in Italijo; da gre za sklep in ne za zapiran​​​​​je meje, sta danes potrdila tako Aleš Šabeder, minister za zdravje, kot Andrej Šter, vodja konzularne službe pri ministrstvu za zunanje zadeve

Tudi vozniki kamionov niso imuni na okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2

»Slovenija ne zapira meje z Italija, ampak začenja z izvajanjem smiselnega nadzora na meji,« je danes poudaril Šabeder. Sklep o ukrepih, ki jih bo Slovenija v prihodnje izvajala na meji z Italijo, bo danes objavljen v Uradnem listu; končne rešitve so bile v času tiskovne konference še v pripravi, o tem se usklajujejo predstavniki treh ministrstev (za zdravje, notranje zadeve in javno upravo), policije, civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Predvidoma bo šlo za nadzor zdravstvenega stanja potnikov, pri čemer, zanimivo, tranzitni promet ne bo vključen, kot da bi bili, denimo, šoferji kamionov imuni na okužbo s koronavirusom. 

Restriktivni ukrepi tudi v ljubljanski porodnišnici

Da zaradi nastale situacije UKC Ljubljana korenito spreminja ustaljeni način dela, je potrdil tudi generalni direktor Janez Poklukar. V sklopu ginekološke klinike so danes zaprli Leonišče, deluje le ena ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje; patohistološki in citološki laboratorij delata normalno. Oče pri porodu ne sme biti navzoč, prav tako so prepovedani obiski očetov v vseh enotah porodnišnice. Elektivni posegi so prestavljeni – izjema so že začeti postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Otroška ambulanta izvaja samo kontrolo bilirubina v prvem tednu po odhodu iz porodnišnice, medtem ko ostale preglede izvajajo na pediatrični kliniki.

porodnisnica Ljubljana
Porodnišnica Ljubljana

Sprememba dela, tudi kar se tiče prestavljanja nenujnih preiskav, je nujna. »Vsi ostali bodo obravnavani, ko bomo opravili z epidemijo oziroma z grožnjo, ki jo imamo pred vrati,« je bil nedvoumen Poklukar.

Ukrepi, ki jih sprejemajo v zdravstvenih ustanovah pa tudi v vseh drugih javnih ustanovah po Sloveniji, so vse prej kot stalnica – pričakujemo lahko vsakodnevne spremembe, v smislu vse tesneje zaprtih vrat zdravstvenih zavodov za vse, ki ne bodo res nujno potrebovali obravnave. 

Danes do 14. ure smo v Sloveniji imeli 57 potrjenih okužb, opravljenih je bilo 2270 testiranj. Številke se spreminjajo tako rekoč iz ure v uro. Oboleli pri nas niso imeli oziroma nimajo težke oblike bolezni; izjema je en pacient, ki zaradi poškodbe oziroma polimorbidnega stanja potrebuje zdravljenje v intenzivni enoti, ima pa tudi okužbo s COVID-19.

Podatki NIJZ ob 14.14
Aktualni podatki o številu testiranj in okuženih
Podatki za Slovenijo
Grafični prikaz porasta števila testiranih in okuženih v Sloveniji
Število okuženih po regijah
Število okuženih po regijah

Povsem samoumevno je, da je, kot pravi direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat, »treba narediti res vse, da bi preprečili nadaljnje širjenje novega koronavirusa v okolico«. 

Kako pri okužbi s COVID-19 poskrbeti za izolacijo in varstvo otroka?

Za otroke sicer velja, da se okužba v večini primerov kaže v blagi obliki. Vendar izkušnje iz tujine kažejo, da je pri nekaterih otrocih možno dolgotrajnejše izločanje virusa po že preboleli bolezni, medtem ko možnost okužbe preko prebavnega trakta še preiskujejo. Zato je pri otrocih, ki so pomemben vir širjenja virusa v okolico, dosledno izvajanje higienskih ukrepov res izjemnega pomena. 

OŠ Frana Albrehta Kamnik

In kako to zagotoviti, če za iztočnico vzamemo samo primer današnjega zaprtja osnovne šole v Kamniku? Kako bo poskrbljeno za izolacijo otrok, ki domnevno sicer niso okuženi, kdo jih bo varoval, ko bodo starši morali v službo, če se ne bodo mogli dogovoriti za delo od doma ali vzeti 14-dnevnega dopusta?

Možnosti je več, menijo v vodstvu NIJZ; poleg omenjenih je možen dogovor za pomoč s sorodniki, sosedi ali starši več otrok iz iste šole, da le bolnih otrok ne bi bili primorani paziti stari starši, ki jih okužba s koronavirusom SARS-CoV-2 bistveno bolj ogroža. Odgovor na vprašanje, ali je izvedba takih scenarijev realna, je jasen. 

Aleš Šabeder
Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle
Nina Pirnat
Nina Pirnat, direktorica NIJZ
Srečko Šestan
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite
Janez Poklukar
Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana

Kaj pa ignoriranje družbene odgovornosti?

Razmere, ki jih narekuje širjenje okužb z novim koronavirusom, so skrb vzbujajoče – pa ne le zaradi prepočasnega ali premedlega ukrepanja, ampak tudi zavoljo odzivanja v javnosti. Mnogi se še vedno norčujejo na račun priporočil o higienskih in drugih (samo)zaščitnih ukrepih, s katerimi vsi skupaj lahko pripomoremo k temu, da se nam z boleznijo ne bo treba srečati v najslabši možni luči. 

Ignoriranje družbene odgovornosti je znak osebne nezrelosti in nedopustne arogance, obnašanja, ki preprosto ni dopustno. Ne v takšnih okoliščinah, ko so, če se ozremo v sosednjo Italijo, zdravstvene zmogljivosti tako rekoč čez noč načete na vseh koncih, ko bolnikom z zapleti, ki vodijo v najtežjo obliko pljučnice, v obstoječih razmerah preprosto ne morejo več zagotavljati ažurne in celovite oskrbe. In med najteže obolelimi v sosednji državi so tudi mladi, ki jih, da lahko dihajo, priklopijo na tako imenovano zunajtelesno membransko oksigenacijo (ECMO), črpalko, s katero jim črpajo kri iz telesa in jo, nasičeno s kisikom, spet vračajo telo – zato, ker organizem obolelega zaradi zapletov pri COVID-19 tega ni več sposoben delati sam ...

Mar takšna resničnost, ki po enem od možnih scenarijev lahko doleti tudi Slovenijo, upravičuje zavračanje znanih in preprostih ukrepov, s katerimi je mogoče preprečiti širjenje okužbe? Odgovor na retorično vprašanje je jasen, na žalost pa ga bodo določeni posamezniki doumeli s precejšnjim zamikom, če sploh.

Družbena odgovornost

Izredne novice:

razglasitev epidemije
12. marec 2020
V Sloveniji
bo danes zaradi novega koronavirusa razglašena epidemija!

Od ponedeljka zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov

Ljubljana, 12. marec – Danes so zaradi dveh potrjenih okužb za dva tedna zaprli vrata osnovne šole v Šmarju pri Jelšah. Od ponedeljka dalje bodo zaradi nastalih razmer, ki jih narekuje širjenje okužb z novim koronavirusom, tovrstni ukrep preventivno razširili in za 14 dni ukinili pouk v vseh osnovnih šolah.

Marjan Šarec, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, je ob 8:29 na tviterju sporočil, da ministrstvo za zdravje in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravjata vse potrebno za zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov od ponedeljka dalje. »Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je v tej situaciji nujen,« je zapisal Šarec v tvitu.

Tvit Marjana Šarca

OŠ Šmarje pri Jelšah

OŠ Šmarje pri Jelšah

V soboto ZDA uvajajo začasno prepoved letov iz Evrope 

Ljubljana, 12. marec – ZDA zaradi širjenja koronavirusa in okužb s COVID-19 uvajajo prepoved potovanj iz Evrope za 26 držav schengenskega območja, torej tudi za Slovenijo. Prepoved bo začela veljati v soboto, trajala naj bi mesec dni; če se bodo okoliščine spremenile, jo lahko odpravijo tudi prej kot v 30 dneh. Donald Trump Evropo obtožuje, da ni dovolj hitro ukrepala proti novemu koronavirusu.

Letalski promet med Evropo in ZDA

Vlakovni promet z Italijo ustavljen, odprtih le pet cestnih mejnih povezav s kontrolami

Ljubljana, 11. marec – Na šestih mejnih prihodih, ki bodo ostali odprti na meji z Italijo (Rateče, Robič, Vrtojba, Škofije, Krvavi potok in Fernetiči), bo po danes sprejeti odredbi, ki velja od 18. ure dalje, vstop tujcem dovoljen le, če predložijo do največ tri dni staro dokazilo (v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku) o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 oziroma COVID-19 z negativnim izvidom. 

Če potnik tega dokazila nima, bo lahko kljub temu prišel v Slovenijo – če bo imel telesno temperaturo nižjo od 37,5 stopinj Celzija in ne bo kazal jasnih znakov okužb zgornjih dihal (kihanje, kašelj, oteženo dihanje).

Odredba ne velja za tovorni promet, prav tako ne za državljane Slovenije in za druge osebe, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče.

Odredbo bodo na omenjenih šestih prehodih udejanjali zdravstveni delavci in člani civilne zaščite ob asistenci policije.

Upravljalci cest morajo med drugim poskrbeti za zaporo vseh drugih cestnih povezav z italijansko republiko.

Vlakovni promet med Italijo in Slovenijo je ustavljen.

mejni prehodi

google zemljevidi

Trenutno stanje (11. marec zvečer) na obmejnem prehodu Vrtojba pri Novi Gorici je razvidno iz Google zemljevidov. Hitrost prometa: temno rdeča = stoječi promet.

preverjanje zdravstvenega stanja potnikov

preverjanje zdravstvenega stanja potnikov

preverjanje zdravstvenega stanja potnikov

Preverjanje zdravstvenega stanja potnikov.

WHO je razglasila pandemijo 

Z novim koronavirusom se je po vsem svetu okužilo 118.619 ljudi, 4292 jih je zaradi zapletov pri prebolevanju bolezni COVID-19 umrlo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zaradi obsežnosti širjenja novega koronavirusa razglasila pandemijo.

zemljevid sveta - pandemija

obvestilo - zdravstvo

Naslovna fotografija in simbolični fotografiji: iStock; posnetek osnovne šole Šmarje pri Jelšah: Google Street View; ostale fotografije: STA.

Nazaj na začetek članka

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



V lekarne le zdravi, obvezna razkužitev rok pred vstopom

simbol lekarna

Zaradi trenutnega epidemiološkega stanja velja, naj v lekarno hodijo le zdravi posamezniki, ki si morajo pred vstopom obvezno razkužiti roke, v vrsti pa upoštevati priporočeno razdaljo za preprečevanje prenosa okužbe, so danes sporočili z lekarniške zbornice. Prosijo tudi za razumevanje obiskovalcev, če bo lekarna, v katero bodo prišli, morda začasno zaprta – zaradi nujnega čiščenja, prezračevanja in razkuževanja prostorov.

 

Slovenska škofovska konferenca: maše le z manj kot 100 verniki

simbol cerkev

Tudi Slovenska škofovska konferenca je zaradi novega koronavirusa posodobila ukrepe za preprečevanje prenosa okužb. Za zdaj velja, da so dovoljene maše, ki se jih ne udeleži več kot 100 vernikov – tako, da so lahko drug od drugega oddaljeni poldrugi meter. Enako velja za poroke, krste, pogrebe in druge verske obrede. Verouk je do 29. marca odpovedan.

 

Značka

Meja Slovenija - Italija, trg Evropa

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona