Pitje alkohola je vzročno povezano z nastankom sedmih rakov, resveratrol v rdečem vinu pa ostaja brez dokazanih koristnih učinkov

Pitje alkohola je vzročno povezano z nastankom sedmih rakov, resveratrol v rdečem vinu pa ostaja brez dokazanih koristnih učinkov

Znanstveniki so na podlagi nedvoumnih dokazov alkohol že pred 36 leti uvrstili med rakotvorne snovi. Kljub temu se zdi, da se slovenske »mokre« kulture izsledki o vzročni povezavi med uživanjem alkohola in nastankom sedmih vrst raka niso kaj dosti dotaknili, saj na letni ravni popite količine alkohola še vedno podirajo neslavne rekorde v primerjavi z drugimi članicami Unije.

Pitje alkohola je vzročno povezano z nastankom sedmih rakov, resveratrol v rdečem vinu pa ostaja brez dokazanih koristnih učinkov

Alkohol vpliva na delovanje vseh organov, zlasti pa na osrednje živčevje; moti komunikacijske poti v možganih, moti njihovo delovanje. Dokazana je vzročna povezanost med pitjem alkohola in nastankom raka debelega črevesja in danke, raka ustne votline, raka žrela, raka grla, raka požiralnika, raka jeter, raka na prsih. Kot v sklopu razbijanja mitov na področju prehrane poudarjajo strokovnjaki Inštituta za nutricionistiko, tudi podatki, po katerih naj bi kozarec (deciliter) rdečega vina na dan koristil zdravju, na račun vsebovanega polifenolnega antioksidanta resveratrola, ne držijo. Pri alkoholu potencialnih ugodnih vplivov na zdravje ni.

Antioksidant resveratrol vsebujejo arašidi, soja, rdeče grozdje. Zato so raziskovalci v preteklosti proučevali vsebnost koristnih snovi v rdečem vinu, v sklopu študij, ki so v glavnem vključevale bodisi celične modele bodisi živali.

Grozdje

Pospešeno usihanje zdravja, podobno kot pri kajenju

Alkohol, pa naj bo to pivo, vino, žganje ali liker, se v telesu razgradi v drugo rakotvorno snov – acetaldehid, ki s poškodovanjem celic povečuje tveganje za nastanek raka. Strokovnjaki, ki proučujejo te procese – pa tudi tisti, ki bolezensko dogajanje spremljajo in spoznavajo na izkustveni ravni, med zdravljenjem obolelih –, jih primerjajo z dogajanjem v organizmu, ki ga povzroča kajenje. Ob tem naj spomnimo, da je kajenje pomemben dejavnik tveganja za nastanek raka pljuč in številnih drugih rakovbolezni dihal in srčno-žilnih obolenj kot tudi za prezgodnjo umrljivost. 

Zaradi škodljivih učinkov tobaka vsako leto na globalni ravni ugasne približno 8.000.000 življenj, na splošno pa velja, da kadilci v povprečju umirajo približno 15 let bolj zgodaj kot nekadilci. Na to vplivajo strupi iz tobačnega dima, ki lahko prizadenejo tudi nekadilce oziroma pasivne kadilce, če so ti redno izpostavljeni tobačnemu dimu, v katerem se skrivajo številne snovi, ki jih tobačna industrija dodaja tobaku – od industrijskega topila, acetona, naftalina do cianovodika.

Alkohol, pa naj bo to pivo, vino, žganje ali liker, se v telesu razgradi v drugo rakotvorno snov – acetaldehid, ki s poškodovanjem celic povečuje tveganje za nastanek raka. Podobno dogajanje pa v organizmu povzroča tudi kajenje.

Povezava na članek: Zakaj opustiti kajenje? Razlogov je veliko, odločitev ena sama ... 

Povezava na članek: Zakaj opustiti kajenje? Razlogov je veliko, odločitev je ena sama ...

Povezava s francoskim paradoksom?

Pred leti so se v javnosti vrstili izsledki, ki jih je narekovalo povezovanje učinkov resveratrola s tako imenovanim francoskim paradoksom, kajti med Francozi je bila kljub gurmanskemu pristopu in visokemu deležu zaužitih maščob pojavnost srčno-žilnih obolenj nizka. Seveda gredo takšni rezultati tudi vštric z bistveno večjimi količinami sadja in zelenjave, kot jih, na primer, na splošno zaužijemo v Sloveniji, z večjimi količinami prehranskih vlaknin – ter, seveda, z rednim uživanjem olivnega olja, ki ima v slovenski prehrani še vedno številne druge substitute.

Proučevanje morebitnih ugodnih vplivov na kardio-vaskularno zdravje Francozov je bilo fokusirano tudi na vpliv resveratrola na presnovo maščob in sladkorjev, ki je pomembna pri obvladovanju telesne mase, preprečevanju nastanka debelosti ali razvoja sladkorne bolezni.

Je učinke resveratrola mogoče povezati s tako imenovanim francoskim paradoksom? Med Francozi je kljub visokemu deležu zaužitih maščob pojavnost srčno-žilnih obolenj nizka. Seveda gredo takšni rezultati tudi vštric z bistveno večjimi količinami zaužitega sadja in zelenjave, z večjimi količinami prehranskih vlaknin – ter, seveda, z rednim uživanjem kakovostnega olivnega olja.

Kljub večjim odmerkom resveratrola ugodni učinki na zdravje pičli

V tem smislu so bili obetavni predvsem rezultati tako imenovanih in vitro študij, v katerih so raziskovalci proučevali vpliv resveratrola na dejavnike tveganja za aterosklerozo. Študije na glodalcih, ki so prejeli bistveno višje odmerke resveratrola, kot ga vsebuje vino, so pokazale minimalno zmanjšanje tveganja, medtem ko ti rezultati pri ljudeh niso bili potrjeni.

Kot ob tem v imenu inštituta za nutricionizem poudarja prof. dr. Igor Pravst, dosedanja poročanja o možnih ugodnih vplivih resveratrola na zdravje izvirajo predvsem iz predkliničnih raziskav – pri čemer tako visokih odmerkov resveratrola, kot so jih uporabili v raziskavah, z običajno hrano ali pijačo ni mogoče zaužiti. 

»V prihodnosti bo morebitne ugodne vplive resveratrola treba preveriti z dobro načrtovanimi kliničnimi preizkušanji, ki pa, če upoštevamo izkušnje iz študij na živalih, verjetno ne bodo pokazale večjih učinkov,« meni dr. Pravst, obenem pa opozarja, da so »trenutno prav zaradi odsotnosti verodostojnih dokazov na vseh pijačah in živilih prepovedane trditve, ki bi namigovale na ugodne vplive resveratrola na zdravje«.

V prihodnosti bodo morebitne ugodne vplive resveratrola najverjetneje preverili še z dobro načrtovanimi kliničnimi preizkušanji, toda na podlagi izkušenj iz študij na živalih raziskovalci predvidevajo, da tudi tako začrtane študije najverjetneje ne bodo pokazale večjih učinkov.

Škodljivi učinki so večplastni, včasih nepopravljivi

Ker rdeče vino vsebuje alkohol, ki je »zdravju škodljiva 'energijska bomba'«, pri iskanju morebitnih koristnih učinkov na račun vsebovanega resveratrola ne velja pozabiti na že dokazane slabe posledice uživanja alkohola.

Alkohol kvari srčno mišico, vpliva na nastanek srčne aritmije, zvišuje krvni tlak, zvišuje maščobe v krvi, ima pomembno vlogo pri povečevanju telesne mase, povečuje pa tudi tveganje za nastanek možganske kapi zaradi krvavitve.

Alkohol ni le rakotvoren, ampak je tudi zdravju škodljiva »energijska bomba«, ki lahko močno vpliva na nastanek resnih bolezenskih stanj.

 

Tobak in alkohol tudi do 35-krat povečata tveganje za raka

Naj v tem kontekstu spomnimo: raki glave in vratu ne spadajo med najpogostejša onkološka obolenja, kajti med novoodkritimi onkološkimi obolenji je na letni ravni delež teh rakov približno 5-odstotni. A kljub temu so ti raki, med katera spadajo raki ust, jezika, neba, žrela, grla, nosne votline, obnosnih sinusov in srednjega ušesa, dokaj pogosti, kajti pri moških je to peti najpogostejši rak, pri ženskah pa dvanajsti. 

Največji dejavnik tveganja za nastanek katerega od rakov iz te skupine predstavlja kajenje, tik za njim pa pretirano pitje alkohola – če se oba dejavnika pri posamezniku »seštejeta«, njuno sinergijsko delovanje verjetnost za nastanek raka lahko poveča tudi za 35-krat.

Največji dejavnik tveganja za nastanek raka predstavlja kajenje, tik za njim pa pretirano pitje alkohola – če se oba dejavnika »seštejeta«, lahko njuno sinergijsko delovanje verjetnost za nastanek raka poveča tudi za 35-krat.

Povezava na članek: Kako so raki glave in vratu povezani s kajenjem in pitjem alkohola?

Povezava na članek Kako so raki glave in vratu povezani s kajenjem in pitjem alkohola?

Recept za nosečnice: brez kapljice alkohola

In zakaj je tako zelo pomembno, da se alkoholu odpove bodoča mamica?

Zato, ker lahko z doslednim odrekanjem alkoholu v času nosečnosti malčka že pred prihodom na svet zaščiti pred nastankom prirojenih napak in okvar možganov, srca, ledvic, jeter, kosti, pred slabšo duševno razvitostjo, prizadetostjo sluha, vida in govora, pred motnjami spanja, pozornosti, spomina, govora in učenja, pred vedenjskimi motnjami (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost), pred nezmožnostjo za samostojno življenje in povečanim tveganjem za odvisnost od alkohola in drugih drog. Enako velja za obdobje dojenja.

Bodoča mamica tako svojega otroka lahko obvaruje pred fetalnim alkoholnim sindromom (FAS), ki je najhujša motnja iz spektra fetalnih alkoholnih motenj; te zakrivi izpostavljenost alkoholu pred rojstvom, pokažejo pa se kot razvojno-nevrološke oziroma prirojene okvare in poškodbe možganov. Otrokom, ki pridejo na svet s katerokoli od fetalnih alkoholnih motenj, je skupno to, da jih bodo vse življenje spremljale kognitivne, socialne in vedenjske motnje in jih tako ali drugače zaznamovale. 

Z doslednim odrekanjem alkoholu lahko bodoča mamica malčka že pred prihodom na svet zaščiti pred nastankom prirojenih napak in okvar možganov, srca, ledvic, jeter, kosti, pred slabšo duševno razvitostjo, prizadetostjo sluha, vida in govora, pred motnjami spanja, pozornosti, spomina, govora in učenja, pred vedenjskimi motnjami (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost).

Povezava na članek: Zdravila za FASD ni, obstaja pa 100-odstotna zaščita: neuživanje alkohola v času nosečnosti

Povezava na članek: Zdravila za FASD ni, obstaja pa 100-odstotna zaščita: neuživanje alkohola v času nosečnosti


Letošnja raziskava, ki so jo pri inštitutu za nutricionistiko izvajali v sklopu programa Veš, kaj piješ?, je pokazala, da skoraj polovica odraslih Slovencev ne ve, da pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek rakavih obolenj. Če je res tako, se ne kaže čuditi temu, da se slovenstvo še vedno »utaplja« v mokri kulturi.

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

Alkohol zdravje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona