Rak trebušne slinavke oziroma rak pankreasa ima še vedno eno izmed najslabših prognoz, več kot tri četrtine obolelih umre že v prvem letu po postavitvi diagnoze

Rak trebušne slinavke oziroma rak pankreasa ima še vedno eno izmed najslabših prognoz, več kot tri četrtine obolelih umre že v prvem letu po postavitvi diagnoze

Diagnozo rak trebušne slinavke v Sloveniji vsako leto postavijo več kot 400-krat. Najhuje je, ker pri veliki večini obolelih to hudo bolezen, ki sprva nima prepoznavnih znakov, odkrijejo pozno – prepozno, da bi bilo zdravljenje še lahko učinkovito. Zato rak trebušne slinavke oziroma rak pankreasa kljub vsemu napredku medicine še vedno spada med najslabše ozdravljive bolezni. Je pa to mogoče spremeniti, tudi s poznavanjem simptomov, zaradi katerih bi moral vsakdo, ki jih opazi pri sebi, nemudoma oditi k svojemu zdravniku; ta bo vedel, kako ukrepati naprej.

Rak trebušne slinavke oziroma rak pankreasa ima še vedno eno izmed najslabših prognoz, več kot tri četrtine obolelih umre že v prvem letu po postavitvi diagnoze

Dolgotrajne bolečine – bodisi na sredini hrbta med lopaticami bodisi v žlički. Nenamerno izgubljanje telesne teže. Porumenelost kože in sluznice. Zelo svetlo blato. Zelo temen urin. Slabo počutje, ki ga spremlja slabost. Če nekdo pri sebi zazna skupek teh znakov in če ti ne izzvenijo, ampak trajajo več kot dva tedna, je to resen razlog za takojšen posvet z družinskim zdravnikom. Obstaja namreč precejšnja verjetnost, da je omenjene simptome povzročil rak trebušne slinavke, vendar je ta sum treba (čim prej) potrditi ali ga ovreči z ustreznimi preiskavami – kajti le pri bolnikih, pri katerih se rak trebušne slinavke še ni razširil, je prognoza, ki jo prinaša kirurško zdravljenje, spodbudna. 

Rak trebušne slinavke se redko pojavi pred 40. letom starosti; več kot polovica adenokarcinomov trebušne slinavke vznikne po 70. letu starosti. 

Tveganje za pojav te bolezni povečujejo:

  • kajenje
  • sladkorna bolezen
  • debelost
  • prekomerno uživanje rdečega in predelanega mesa
  • redke genetske predispozicije

Simptome te hude bolezni bi moralo poznati čim več ljudi

Ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke (16. november) na pomen (pre)poznavanja simptomov te bolezni, ki ima še vedno eno izmed najvišjih stopenj umrljivosti, preživetje pa je – v primerjavi s številnimi drugimi raki, med katerimi so danes mnogi ozdravljivi – na žalost med najnižjimi, opozarja tudi prof. dr. Janja Ocvirk z Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana. Če je védenje o teh simptomih in nujnosti takojšnjega ukrepanja prisotno tudi v splošni, ne le strokovni javnosti, je namreč obolelega po zaslugi zgodnje diagnoze mogoče (o)zdraviti z operacijo.

Poleg tega je že dolgo znano, da je zgodnje odkritje vsake hude bolezni izjemnega pomena za učinkovitost in uspešnost zdravljenja, ki je posledično tudi manj invazivno in manj izčrpavajoče za obolelega, po končanem zdravljenju pa so večje tudi možnosti za ohranitev kakovosti življenja. Pri raku trebušne slinavke je to še pomembneje, kajti to onkološko obolenje še vedno spada med bolezni z najslabšo prognozo.

Če bo védenje o simptomih raka pankreasa in nujnosti takojšnjega ukrepanja prisotno tudi v splošni, ne le strokovni javnosti, bo obolelega po zaslugi zgodnje diagnoze pogosteje mogoče (o)zdraviti z operacijo.

Čim bolj skrajšati pot od zaznave simptomov do postavitve diagnoze in začetka zdravljenja 

Pot do diagnoze pri raku pankreasa ni preprosta, kajti z ultrazvokom, ki je najhitreje dostopna in povsem neinvazivna preiskava, je ta organ, ki leži globoko v trebušni votlini, pogosto slabo viden. Bistveno zanesljivejši so rezultati preiskave, narejene bodisi z endoskopskim ultrazvokom bodisi z računalniško tomografijo (CT preiskava), k celoviti sliki pa pripomorejo še krvne preiskave in analiza odvzetega vzorca tkiva.

Pri zdravljenju raka trebušne slinavke danes uvajajo številna nova zdravljenja, med katerimi strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak izpostavlja stereotaktično sevanje in nova sistemska zdravljenja, med katerimi je tudi imunoterapija. Trenutno pa so aktualne tudi klinične raziskave s cepivi iz dendritičnih celic v kombinaciji s kemoterapijo. Ob tem dr. Irena Oblak poudarja: »Vsak bolnik mora biti pred začetkom zdravljenja predstavljen na multidisciplinarnem konziliju, v sklopu katerega skupina strokovnjakov predlaga najbolj optimalno zdravljenje, prilagojeno vsakemu bolniku posebej.«

Pri zdravljenju raka pankreasa so trenutno aktualne tudi klinične raziskave s cepivi iz dendritičnih celic v kombinaciji s kemoterapijo.

Pomoč društva Europacolon pri premoščanju sistemskih vrzeli

Pri zdravljenju raka na debelem črevesju in danki je bil pri nas v zadnjem desetletju dosežen velik preboj, tako glede zgodnje diagnostike in pravočasnega začetka zdravljenja kot tudi glede možnosti za zazdravitev oziroma ozdravitev – tudi ali predvsem na račun presejalnega programa Svit, na katerega pa se zlasti moški še vedno vse preredko odzovejo. Povsem drugačno zgodbo pa na področju zdravja slovenstva pišejo raki prebavil, med katerimi je tudi rak pankreasa. 

»Ljudje rakov prebavil niso poznali, o njih niso govorili, k zdravniku so prihajali prepozno. Za mnoge od teh bolezni še vedno velja, da so prepoznane prepozno, posledično pa je tudi preživetje – kljub zdravljenju – slabo,« poudarja Ivka Glas, predsednica slovenskega združenja Europacolon, ki je že leta zelo dejavno tako pri ozaveščanju o rakih prebavil (ne več le o rakih debelega črevesja in danke) kot tudi pri zagotavljanju pomoči obolelim in njihovim svojcem.

Ljudje rakov prebavil niso poznali, o njih niso govorili, k zdravniku so prihajali prepozno. Za mnoge od teh bolezni še vedno velja, da so prepoznane prepozno, posledično pa je tudi preživetje – kljub zdravljenju – slabo.

Izzivi: psihosocialna pomoč, prehranska podpora, rehabilitacija, paliativna oskrba na domu ...

V združenju Europacolon ob tem opozarjajo, da je pot, ki vodi od suma diagnoze do začetka zdravljenja, še vedno bistveno predolga; po njihovi oceni bi se bilo po postavitvi diagnoze nujno treba približati optimalnemu cilju: obravnavi bolnika na multidisciplinarnem konziliju v roku meseca dni. Ker psihosocialna pomoč, ki jo številni oboleli nujno potrebujejo, sistemsko ni urejena oziroma ne doseže vseh bolnikov, vsaj ne pravočasno, obolelim in njihovim bližnjim pri tem priskočijo na pomoč v združenju. 

Ivka Glas je sicer že pred meseci opozorila tudi na vlogo prehranske podpore in rehabilitacije, ki morata biti na voljo že od začetka zdravljenja, saj tak pristop obolelemu omogoči hitrejšo vrnitev v normalno življenje – izpostavila pa je tudi vlogo paliativne oskrbe na domu, saj ta v Sloveniji še ni zagotovljena vsem, ki jo potrebujejo. »Predvsem pa v združenju vsakogar, ki pri sebi zazna simptome, značilne za raka trebušne slinavke, spodbujamo k čimprejšnjemu odhodu k zdravniku, kajti pri tem raku sta zgodnja diagnoza in takojšnji začetek zdravljenja res izjemnega pomena.«

Pot, ki vodi od suma diagnoze do začetka zdravljenja, je še vedno bistveno predolga. Po oceni združenja Europacolon bi se bilo po postavitvi diagnoze nujno treba približati optimalnemu cilju: obravnavi bolnika na multidisciplinarnem konziliju v roku meseca dni.

rak pankreasa zgodnja diagnoza in učinkovito zdravljenje

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

rak trebušne slikavke zgodnja prepoznava simptomov

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona