»Dokler smo zdravi, morda nismo pozorni na vsa opozorila, ki jih dobivamo ...«

»Dokler smo zdravi, morda nismo pozorni na vsa opozorila, ki jih dobivamo ...«

Ozaveščanje o neprecenljivi vlogi zdravega načina življenja in odkrivanja bolezni v čim zgodnejši fazi je šele prvi korak, poudarjajo pri slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. Zato ta korak, ki nikoli ne zastane, vedno znova okrepijo v mesecu oktobru, na mednarodni ravni posvečenem ozaveščanju o tem najpogostejšem onkološkem obolenju žensk, ki pa ga, resda redkeje, diagnosticirajo tudi pri moških. Kot poudarja predsednica združenja dr. Tanja Španić, ki je tudi sama prebolela raka na prsih: »Ključnega pomena so nadaljnji koraki, ki spodbujajo k spreminjanju navad, sprejemanju zdravih odločitev, ohranjanju zdravega načina življenja ter, seveda, tudi k zgodnjemu odkrivanju morebitnih bolezenskih sprememb.«

»Dokler smo zdravi, morda nismo pozorni na vsa opozorila, ki jih dobivamo ...«
Letos je rožnati oktober posvečen samopregledovanju, na katerega se vse prepogosto pozabi – čeprav ta postopek ne zahteva več tri minute na mesec. Prav teh nekaj minut pa lahko reši življenje. »Če pri samopregledovanju zatipate spremembo, naj to ne bo razlog za paniko. Niso vse spremembe v dojki rak. Kadar pa je tako, imamo kljub vsemu srečo, kajti v Sloveniji je zagotovljeno res kakovostno zdravljenje,« tudi na podlagi osebne izkušnje ocenjuje Tanja Španić, predsednica slovenskega združenja Europa Donna. Več o tem v video pogovoru za Zdravstveniportal.si. (portret Tanje Španić: Diana Zajec)

Tokrat je tako imenovani rožnati oktober posvečen samopregledovanju, na katerega se vse prepogosto pozabi – čeprav ta postopek ne zahteva več tri minute na mesec. In prav teh nekaj minut lahko reši življenje. »Če pri samopregledovanju zatipate spremembo, naj to ne bo razlog za paniko. Niso vse spremembe v dojki rak. Kadar pa je tako, imamo kljub vsemu srečo, kajti v Sloveniji je zagotovljeno res kakovostno zdravljenje,« tudi na podlagi osebne izkušnje ocenjuje Tanja Španić.

Na Slovenskem za rakom dojk vsako leto v povprečju zboli več kot 1500 žensk in do 15 moških. Ker je rak na prsih dobro ozdravljiv, če je diagnoza postavljena v zgodnji fazi bolezni in se zdravljenje začne v času, ko je učinkovitejše, manj invazivno in povzroča manj stranskih učinkov, v združenju vedno znova izpostavljajo prijeme, s katerimi vsakdo lahko tudi sam pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek te (pa tudi marsikatere druge kronične nenalezljive) bolezni: uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost, ohranjanje priporočene telesne teže, odrekanje kajenju, omejevanje uživanja alkohola.

Ob začetku rožnatega oktobra sva s Tanjo Španić v pogovoru za Zdravstveniportal.si izpostavili pomen preventive ter medsebojne skrbi in podpore na poti skozi življenje, kajti vse omenjeno je v kontekstu raka dojk izjemnega pomena. Zato, ker pomaga reševati življenja. Več ko bo vztrajnih korakov na tej poti, manj bo težkih osebnih izkušenj in kalvarije pri premagovanju bolezni v fazi, ko ta (p)ostane neozdravljiva.

Dr. Tanja Španić, predsednica slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna

predsednica slovenskega združenja Europa Donna Tanja Spanić rak dojk

»Ko ženska zboli za rakom dojk, v bistvu zboli celotna družina«

Slovensko združenje Europa Donna je med najbolj proaktivnimi združenji, ki podajajo roko obolelim, ki pomagajo bolnicam pa tudi bolnikom z rakom dojk pri premagovanju številnih težav in izzivov, tako osebnih kot sistemskih. Kakšni so ti izzivi? Ali v zadnjem času morda opažate, da so se stiske povečale, tudi na račun aktualnih danosti v zdravstvenem sistemu? Kako pogosto ljudje poiščejo pomoč pri vas?

Res je, v združenju Europa Donna Slovenija si že več kot 25 let prizadevamo podpirati tako bolnice, bolnike kot tudi njihove svojce na poti soočanja z rakom dojk. V teh letih se je zagotovo veliko spremenilo – pa ne morem reči, da vse na slabše, kajti imamo odlično presejanje, program Dora res dobro deluje. V zadnjem času opažamo več težav z dostopnostjo do diagnostike prej, preden je postavljena diagnoza. Ko je diagnoza postavljena, pa trenutno še vse zelo dobro deluje, tako v sklopu Onkološkega inštituta Ljubljana kot tudi drugih institucij, v katerih zdravijo raka dojk.

Pri nas se veliko oglašajo predvsem oboleli, tako prek svetovalnih telefonov kot prek e-pošte. Vprašanja so različna; v začetku se ta nanašajo predvsem na zdravljenje, po zdravljenju pa je veliko vprašanj na temo vračanja v službo, dolgotrajnih bolniških staležev, glede tega, kako nazaj v normalno življenje pa tudi glede tega, kaj je tisto novo normalno življenje po diagnozi, ki se odrazi ne le na telesu, ampak tudi na duševnem, mentalnem zdravju obolelega. V večini primerov so to ženske, a zraven so tudi njihovi partnerji, otroci, kajti v bistvu zboli celotna družina.

V zadnjem času opažamo več težav z dostopnostjo do diagnostike prej, preden je postavljena diagnoza. Ko je diagnoza postavljena, pa trenutno še vse zelo dobro deluje, tako v sklopu Onkološkega inštituta Ljubljana kot tudi drugih institucij, v katerih zdravijo raka dojk.

Vemo, da so pri nas možnosti za zdravljenje – sploh, če je bolezen odkrita v zgodnji fazi – resnično dobre in da diagnostična pot potem, ko je diagnoza postavljena, bolj kot ne teče nemoteno; izjema je, na primer, celostna rehabilitacija. Po drugi strani pa se človek vpraša, ali so ženske dovolj ozaveščene glede tega, kako preprečevati bolezen, kako prisluhniti svojemu telesu in kdaj se odzvati, ne čakati.

Celostna rehabilitacija se k sreči že nekoliko izboljšuje; skupaj si prizadevamo za to in držimo pesti, da bo tako ostalo in bo res dostopno vsem obolelim. Je pa res tudi to, da dokler smo zdravi, morda nismo pozorni na vsa opozorila, ki jih dobivamo. Tako nam zelo pogosto povedo tisti, ki zbolijo in ki nam takoj po diagnozi rečejo: 'Joj, saj smo vedeli za vas, pa vas nikoli nismo resno jemali ...'.

Zelo pomembno je spremljati spremembe v dojkah, v počutju, telesnem in duševnem, se odzivati na preventivne presejalne programe – ne le na Doro, ampak tudi na Svit in Zoro. Preden smo vključeni v te programe, pa smo za svoje zdravje odgovorni sami. V primeru dojk je pri ženskah redno mesečno samopregledovanje nekaj, česar bi se morali naučiti vse ženske in to delati že od poznih najstniških let.

Seveda pa je pomemben tudi zdrav življenjski slog. Vse več raziskav potrjuje, da so zdrava prehrana, primerno telesno gibanje, izogibanje alkoholu, cigaretam in drugim škodljivim dejavnikom iz okolja zelo zelo pomembni – ne le za nekatere rake, med katerimi so raki pljuč ter raki debelega črevesja in danke, ampak tudi za raka dojk, ki spada med šest najpogostejših rakov, pri ženskah pa je najpogostejši.

Zelo pomembno je spremljati spremembe v dojkah, v počutju, telesnem in duševnem, se odzivati na preventivne presejalne programe – ne le na Doro, ampak tudi na Svit in Zoro. Preden smo vključeni v te programe, pa smo za svoje zdravje odgovorni sami. V primeru dojk je pri ženskah redno mesečno samopregledovanje nekaj, česar bi se morali naučiti vse ženske in to delati že od poznih najstniških let.

Pravzaprav to velja kar za vsa kronična obolenja, kajne? Breme teh bolezni je danes izjemno veliko, še vedno pa drži, da človek veliko lahko naredi tudi sam ...

Res je, vsa kronična nenalezljiva obolenja, tako rakava kot druga – diabetes tipa 2, povišan krvni tlak, povišan holesterol in druge težave srčno-žilnega sistema – so v veliki meri posledica našega življenjskega sloga. Zraven je, seveda, tudi nekaj genetike – toda če bi zelo zelo skrbeli za svoj življenjski slog, bi v primeru rakavih obolenj lahko več kot 50 odstotkov teh obolenj preprečili oziroma bi se ta pojavila zelo pozno v naši starosti.

Če bi zelo skrbeli za svoj življenjski slog, bi lahko več kot 50 odstotkov rakavih obolenj preprečili oziroma bi se ta pojavila zelo pozno v naši starosti.

 

Video pogovor in portret Tanje Španić: Diana Zajec; simbolični fotografiji: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani



Značke

Rak dojk - ozaveščanje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona