Proizvodnja okolju in zdravju prijaznejše sterilne laboratorijske opreme s 3D-tiskanjem: inovacija avstrijskih raziskovalcev bo na voljo brezplačno, konec bo odvisnosti od nepredvidljivih dobavnih verig

Proizvodnja okolju in zdravju prijaznejše sterilne laboratorijske opreme s 3D-tiskanjem: inovacija avstrijskih raziskovalcev bo na voljo brezplačno, konec bo odvisnosti od nepredvidljivih dobavnih verig

Medicina danes po eni strani pri premagovanju hudih bolezni, pa naj gre za akutna ali za kronična stanja, dosega nepredstavljivo in preseganju meja pri vračanju izgubljenega zdravja k sreči še ni videti konca – po drugi strani pa se tudi v dejavnostih, ki omogočajo diagnostiko, zdravljenje in celostno obravnavo obolelih, kopičijo odpadki, mnogi med njimi spadajo med nevarne. Ena takih dejavnosti je laboratorijska.

Proizvodnja okolju in zdravju prijaznejše sterilne laboratorijske opreme s 3D-tiskanjem: inovacija avstrijskih raziskovalcev bo na voljo brezplačno, konec bo odvisnosti od nepredvidljivih dobavnih verig

Nepredstavljivih 5,5 milijona ton nerazgradljivih plastičnih odpadkov je vsako leto na globalni ravni proizvedenih samo v laboratorijih. Poleg tega so ti povsem odvisni od dobavnih verig plastike za enkratno uporabo, kar lahko – kot se je, na primer, pokazalo tudi med epidemijo – predstavlja resen problem. Zamiku pri tej dobavi namreč sledijo tudi spremembe glede načrtovane proizvodnje zdravil ali cepiv ali drugih izdelkov, kjer zamikov ne bi smelo biti. Spodbujeni s takšnimi dilemami in nepredvidljivimi dogajanji, ki lahko ogrozijo zdravje tako posameznika kot tudi celotne družbe, so dunajski raziskovalci dosegli inovativni preboj.

Z novim postopkom tridimenzionalnega tiskanja bodo dunajski raziskovalci sterilno laboratorijsko opremo lahko natisnili sami, uporabili bodo okolju prijaznejšo plastiko. Uporabo te tehnologije pa bodo omogočili tudi drugim laboratorijem, saj si, kot pravijo, želijo, da bi biotehnološke raziskave na svetovni ravni postale še bolj zelene.

Z novim postopkom tridimenzionalnega tiskanja bodo dunajski raziskovalci sterilno laboratorijsko opremo lahko natisnili sami, uporabili bodo okolju prijaznejšo plastiko. Uporabo te tehnologije pa bodo omogočili tudi drugim laboratorijem, saj si, kot pravijo, želijo, da bi biotehnološke raziskave na svetovni ravni postale še bolj zelene.

Poraba energije in vode bo manjša za najmanj 90 odstotkov

Postopek sterilnega 3D tiskanja je sicer še v razvoju, vendar raziskovalci Avstrijskega centra za industrijsko biotehnologijo in dunajske Univerze za naravne vire in življenjske znanosti predvidevajo, da bodo na Dunaju lahko kmalu začeli s tovrstnim tiskanjem laboratorijske opreme. 

Kot poudarja znanstvenik Peter Satzer, ki vodi ekipo raziskovalcev, je trenutno stanje na tem področju namreč tako, da je treba uporabljati bodisi drage izdelke za enkratno uporabo bodisi steklene posode, ki pa jih je treba čistiti z zamudnimi in energetsko potratnimi postopki. S sterilnim 3D-tiskanjem se bodo izognili obveznemu koraku sterilizacije po tisku, s čimer bo mogoče, tako Satzer, »porabo energije in vode zmanjšati za več kot 90 odstotkov«.

Trenutno v laboratorijih uporabljajo bodisi drage izdelke za enkratno uporabo bodisi steklene posode, ki pa jih je treba čistiti z zamudnimi in energetsko potratnimi postopki.

 

Končna cena: z deset evrov na 0,60 evra

Ob tem velja izpostaviti, da bo v povprečju končna cena izdelka, narejenega iz okolju prijaznejše plastike in ustrezajočega strogim merilom glede kakovosti, znašala predvidoma 0,60 evra – trenutna cena istovrstnega nerazgradljivega izdelka pa znaša približno deset evrov. 

16-krat

cenejši bo končni sterilni laboratorijski izdelek, pridobljen s 3D-tiskanjem

Primer dobre prakse

Gre za primer dobre prakse, ki ga velja izpostaviti. Raziskovalci bodo z uvedbo tridimenzionalnega tiskanja sterilne laboratorijske opreme naredili konec odvisnosti od dobavnih verig na tako občutljivem področju.

Uporabo okolju škodljive plastike bodo nadomestili z uporabo razgradljive, okolju prijaznejše plastike. Nove tehnologije pa ne bodo uporabili oziroma izrabili v komercialne namene, ampak so jo oziroma jo bodo z objavo odprtokodnih obliki pripravljeni brezplačno deliti – in tako prispevati k boljšemu zdravju človeštva in planeta, na katerem živimo.

Nove tehnologije ne bodo uporabili oziroma izrabili v komercialne namene, ampak jo bodo z objavo odprtokodne oblike delili brezplačno – in tako prispevali k boljšemu zdravju človeštva in planeta, na katerem živimo.

3D tiskanje razgradljive laboratorijske opreme

Predstavnika dunajskih raziskovalcev med razvojem postopka 3D-tiskanja razgradljive laboratorijske opreme (foto: Christoph Gruber/BOKU-IT); simbolični fotografiji: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

Laboratorijska oprema - inovacija

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona