Jabolko, »rdeče zlato« – okusna in sočna, dokazano priporočljiva pot do boljšega zdravja

Jabolko, »rdeče zlato« – okusna in sočna, dokazano priporočljiva pot do boljšega zdravja

Starodavna resnica, po kateri »jabolko na dan prežene zdravnika stran«, ni le šegava domislica zapriseženih »sadjeljubcev«, kajti če pot do (ohranjanja) zdravja tlakujemo tudi s pomočjo svežega sadja in zelenjave, je to zagotovo dobra naložba, potrjena celo z znanstvenimi dokazi. In sveže jabolko – še zlasti, če je z domačega vrta, neškropljeno, brez vsakršnih dodatkov kemije – je najbolj priporočljiv vsakodnevni odmerek zdravja, ki ga človek lahko pridobi s hrano. Zakaj?

Jabolko, »rdeče zlato« – okusna in sočna, dokazano priporočljiva pot do boljšega zdravja
Domača, neškropljena jabolka – izjemno okusen vir antioksidantov, flavonoidov, vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Pravzaprav ni nič nenavadnega, da so v zgodovini jabolko poimenovali tudi »rdeče zlato«, saj vsebuje kopico zdravju koristnih hranil. Fotografiji: Diana Zajec

Jabolko je že dolgo simbol zdravja in kot tako je vedno znova vzbujalo radovednost raziskovalcev, ki so želeli preveriti učinkovanje tega sadeža na človeški organizem in na ohranjanje zdravja. Tako je danes utemeljenost reka »jabolko na dan prežene zdravnika stran« potrjena tudi po znanstveni plati. Dokazano je, denimo, da redno uživanje jabolk zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj in raka, da pomaga pri ohranjanju zdravja pljuč, odganja astmo, dobro vpliva na presnovo, pomaga pri zmanjševanju telesne mase ... Seveda pa neznank, povezanih z določenimi učinkovinami v tem sadežu, kljub temu ne zmanjka.

Jabolka so vir obilice zaščitnih snovi, najsi bodo to vitamini in minerali – vitamin C, E, kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor, vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 in B9 (folati) – ali balastne snovi, med katerimi, denimo, celuloza krepi črevesne stene, medtem ko pektini pomagajo pri ustvarjanju zaščite pred aterosklerozo in infarktom.

jabolko

Jabolka so vir obilice zaščitnih snovi, najsi bodo to vitamini in minerali – vitamin C, E, kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor, vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 in B9 (folati) – ali balastne snovi, med katerimi, denimo, celuloza krepi črevesne stene, medtem ko pektini pomagajo pri ustvarjanju zaščite pred aterosklerozo in infarktom.

Pred tremi leti so bili v medicinski reviji Jama (JAMA Internal Medicine) objavljeni izsledki raziskave o vplivu uživanja jabolk na zdravje, ki so prinesli sporočilo: jabolko na dan sicer ne bo odgnalo zdravnika stran, lekarniškega farmacevta boste pa zagotovo redkeje obiskali.

Raziskava, v katero je skupina raziskovalcev (Davis s sodelavci) vključila 8399 posameznikov, med katerimi jih je 753 (9 odstotkov) redno jedlo jabolka, je pokazala, da je bila to med drugim tudi svojevrstna »kontraindikacija« za kajenje. Predvsem pa so bili obiski pri osebnem zdravniku pri jedcih jabolk redkejši, saj so ti posvet z zdravnikom v povprečju potrebovali največ enkrat na leto.

Pred tremi leti so bili v medicinski reviji Jama (JAMA Internal Medicine) objavljeni izsledki raziskave o vplivu uživanja jabolk na zdravje, ki so prinesli sporočilo:

jabolko na dan sicer ne bo odgnalo zdravnika stran, lekarniškega farmacevta boste pa zagotovo redkeje obiskali.

 



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
astma bolezni pljuč jabolka preprečevanje bolezni preventiva rak srčno-žilna obolenja zdrava prehrana zdravje zdravo življenje

Vsebnost fenolnih snovi v jabolkih višja kot v goji jagodah

Vsebnost fenolnih snovi se med različnimi vrstami jabolk sicer lahko razlikuje, vendar v vsakem primeru presega vsebnost antioksidantov v, na primer, goji jagodah.

Če so jabolka pravilno skladiščena (na nižjih temperaturah), se po nekaj mesecih vsebnost fenolnih snovi v jabolkih v primerjavi s prvotno lahko celo poveča.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona